Címlap Bemutatkozás Kapcsolat Tanfolyamok Galéria Hasznos információk

HÍRLEVÉL

Kedves jógabarátunk!

A Jóga a Mindennapi Életben Egyesület - Békéscsaba első hírlevelét olvasod. Szeretnénk időnként tájékoztatást adni egyesületünk programjairól, tanfolyamainkról, szatszangjainkról, egyéb eseményeinkről. Hírlevelünket a bekesjoga.hu honlapunk mellékleteként olvashatod, letöltheted, és fel- illetve leiratkozhatsz róla. Várjuk észrevételeid is, ha kérdésed van, hívhatsz bennünket az egyesület számain: +36 30 282-5081 és +36 30 374-9950

1.sz. hírlevél

Mottó: Kikerülni a születés és halál körforgásából, egyetlen út van: válj eggyé Istennel. Az első lépés az ön-megvalósításban: önmagadat lásd mindenkiben. Akkor senkit sem fogsz bántani. Nem lesz többé küzdelem és háború.

Paramhansza Swami Maheshwarananda

Tájékoztatás

Békéscsaba Százszorszép Óvoda (Belvárosi óvoda) - Wlassits sétány

Tanfolyamra jelentkezés: 2011. szeptember 20. kedd 1800 óra


Gyula Erkel Ferenc Művelődési Központ, Béke sgt. 35.

Tanfolyamra jelentkezés: 2011. szeptember 8. csütörtökön 1700 órakor


Békés Gyermekkönyvtár - Széchenyi tér 4.

Tanfolyamra jelentkezés: 2011. szeptember 19. hétfő 1800 óra


Orosháza Eri és Andi Fittness Center, Kohán u. 4.

Tanfolyamra jelentkezés: 2011. szeptember 7. szerda 1600 óra


Almáskamarás Közösségi Ház

Tanfolyamra jelentkezés: 2011. szeptember 22. csütörtök 1800 óra


Kétsoprony Általános Iskola

Tanfolyamra jelentkezés: 2011. október 26. szerda 1800 óraA szatszangról: a szatszang spirituális összejövetel. A szat jelentése: igazság, valóság; a szang jelentése: összejövetel, társaság. A szatszangokon az igazságról, Istenről esik szó, szent énekeket - bhadzsanokat énekelnek, szent iratokból olvasnak fel, önmegvalósított mesterek tanításait hallgatják meg, meditálnak, és imát énekelnek. 

Az ima párbeszéd Istennel. Isten az egyetemes tudatot jelenti, ami mindenütt jelenvaló, mindent tudó és mindent átható. Ha tiszta szívből imádkozunk hozzá, teljesíti kéréseinket. Isten azt jelenti, hogy minden egyben és egy mindenben. Minden szívben ott lakozik, fel tudjuk vele venni a kapcsolatot.
 
A meditáció elmerülés, eggyé válás az isteni, egyetemes tudattal.

A jóga egyesülést jelent, az egyéni tudat egyesülését az Isteni, egyetemes tudattal. Az egyéni Önvaló - dzsívatma beleolvadását az egyetemes Önvalóba - Paramatmába, ahogyan egy sószobor feloldódik a sós óceán vizében, s nem lesz többé alakja, formája.

Istennek, az egyetemes tudatnak kétféle megjelenése van, az egyik Nirguna - forma nélküli, a másik a Szaguna - formát öltő alak. Isten, mint teremtő erő megjelenik a teremtésben, a természetben, minden általa és benne működik.  Legtisztább minőségében időről időre megszületik emberi alakot öltve, hogy bhaktáinak, odaadó híveinek segítségére legyen. Ilyen isteni megtestesülés volt Mahaprabhudzsi, aki az indiai Radzsasztánban, Khatuban élt 135 éven keresztül, s számos hívét segítette hozzá az egyetemes tudattal való egyesüléshez, az újjászületések körforgásából, a szamszarából való kilépéshez.
(Élete elolvasható a Lila Amrit c. könyvben).

A jóga ősi tanítása mesterről tanítványra szállt tovább, önmegvalósított, legmagasabb tudatszinten élők láncolatán keresztül: - szruti és szmrti, hallani, emlékezni és továbbadni. Verses alakban őrizték meg a bölcs tudást, mivel ez a forma nem torzítható. Az istenmegvalósított mesterek, tanítványok láncolatát guru paramparának nevezzük. A Jóga a Mindennapi Életben rendszer megalkotója Paramhansza Swami Mahesvarananda is ilyen guru parampara tagja. Mesterei - Sri Dévpuridzsi, Sri Mahaprabhudzsi, Sri Madhavanandadzsi - bölcsességét adja tovább. Az ő mesterei, - akik már nirguna formában léteznek, mint az örök bölcsesség, egyetemes tudat -, és a spirituális keresők, tanítványok közötti kapcsolatot teremti meg. Egy hasonlattal élve ez azt jelenti, hogy az Isten nirguna formája, mint egy „áramfejlesztő generátor” és a tanítványok még lekapcsolt állapotban lévő villanykörtéje közötti kapcsolat az elektromos vezeték által, az élő spirituális tanító, a guru közreműködésével valósul meg, azaz gyullad ki.   

Tematika 2011. szeptember

A szatszangokat az OM zengetésével kezdjük, és elénekeljük a Béke mantrát, a Naham karata mantrát. Ezután bhadzsanokat éneklünk, majd a szatszang vezetője felvezeti az adott témát, meghallgatjuk, megnézzük az ezzel kapcsolatos hang- és videoanyagokat, Swamidzsi illetve swamijai előadásában. Felolvasunk szent könyvekből, elénekeljük a fohászt - ima a guruhoz -.

Témák:
Szeptember 9. -->  a szatszang jelentősége – a telihold
Szeptember 16. --> a négy jógaút – a bhakti jóga
Szeptember 23. --> a karma és a karma jóga
Szeptember 30. --> a mantra és a meditáció

A szatszangokat valamelyik tanítvány vezeti, s tervezzük, hogy időnként más JMÉ szervezetektől is hívunk előadókat.

Az elmúlt időszak eseményei képekben

Kistabán utcai központ2010 tavasza: megvásároltuk a Békéscsaba Kistabán u. 20. alatti házrészt, ahol sok önkéntes munkával - karma jógával - megteremtettük központunkat, asramunkat. - Asram: az a hely ahol önmagadért tehetsz valamit, munkálkodhatsz spirituális fejlődéseden. Az alábbi kép a vásárlás alkalmával készült.

Swami Gadzsanandadzsi2011 május: magyarországi körútján ellátogatott hozzánk és nagysikerű szatszangot tartott Swami Gadzsanandadzsi, aki jelenleg Csehországban, Strilkyben a JMÉ nemzetközi asramjában tartózkodik, s innen keresi fel a különböző jógaközpontokat. A karmáról tartott előadását gyönyörű bhadzsanok éneklésével koronázta meg.

Mahamandalesvár Swami Dzsaszradzs puridzsi2011. augusztus 10: Újabb öröm ért bennünket, asramunkban üdvözölhettük Mahamandalesvár Swami Dzsaszradzs puridzsit, aki a JMÉ indiai fő asramjának a dzsadaninak a vezetője, ausztrál származású, és fiatal kora ellenére elnyerte - első alkalommal nem indiaiként - a mahamandalesvár - fő spirituális vezető címet. Áldott időt tölthettünk vele is új asramunkban, ami igen elnyerte régi hangulata miatt a tetszését.

Végezetül egy recept, ami egyesületünk oszlopos tagjától Santostól származik, és mindenki szívesen fogyasztja: a zabpehelyrúd:

A későbbiekben szeretnénk veled megosztani saját élményeinket is jóga szemináriumokon, jógatáborokban való részvételeink tapasztalatairól és egyéb rendezvényeinkről. Várjuk hozzászólásodat is.

Üdvözlettel, Hari OM: JMÉ - egyesület - Békéscsaba