Címlap Bemutatkozás Kapcsolat Tanfolyamok Galéria Hasznos információk

7. sz. hírlevél

Kedves jógabarátunk!

A legutóbbi jelentkezésünk óta kicsit hosszabb idő telt el, miközben egyesületünkben az élet nem állt meg. Szorgalmasan szerveztük a nyári szünet után tanfolyamainkat, és a nyár végén, ősszel, és télen összesen 3 alkalommal is találkozhattunk szeretett mesterünkkel, Swamijivel, vagy Budapesten, vagy Vépen. A vele való találkozások, szemináriumok, workshopok, mindig inspirálóak, s tovább lendítenek bennünket a jóga útján.

Mottó: A világbéke akkor lehetséges, ha a földgolyó minden politikai és vallási vezetője gyakorolja a türelmet, elismeri, és tiszteletben tartja a többi kultúrát, nemzetet, nyelvet, bőrszínt és vallást. Elsődleges kötelességük az emberiséget a megbocsátás és testvériség felé vezetni, és azt hirdetni, hogy mindannyian az Egy Isten gyermekei vagyunk.

Paramhansza Szvámi Mahésvárananda

Ebben az évben újdonságként elkezdtük a Magyar Jógaunió – MOJU – szervezésében a Jóga a Mindennapi Életben Rendszer keretein belül iskolai jógainstruktori képzésünket, jelenleg 13 fő végzi folyamatosan a tavaszi vizsgáig.

Az ősz folyamán ebben az évben is részt vettünk a békéscsabai Ligetben megrendezett Bioritmus fesztiválon. Erről, a jógagyakorlás lehetőségéről látható az alábbi kép.

Bioritmus fesztivál

Az év végén újabb jó hírként vettük tudomásul, hogy Swamiji egyik legrégebbi bécsi tanítványa, munkatársa, a jelenleg Indiában élő és ott a Dzsadanban lévő nagy jóga asram területén megépült Sri Mádhavananda Austria Kórház alapítója, szervezője Sadhvi Shanti ellátogat magyarországi körútján Békéscsabára is, az asramunkba. Nagyon sok szeretettel fogadtuk Őt, december 16-án vasárnap délután, ahol felejthetetlen szatszangot tartott a belső fény és bölcsesség fejlesztése címmel.

Az alábbi csoportkép a szatszangon készült...

Bioritmus fesztivál

Lenyűgöző hatású és inspiráló szatszangján többek között szó volt arról, hogyan fejleszthetjük bölcsességünket...

Ezek az elvek benne vannak a Bhagavad Gítában is, többször felhívta figyelmünket annak olvasására. Az egész előadását rögzítettük, s így szatszangjainkon visszanézhetjük.

Sadhvi Shantiji említette, hogy Himalájabeli útjain sok bölcsességet tanult a természettől. Hamarosan erről könyvet is készül írni. A természet figyelése, megértése által is fejleszthetjük belső fényünket, bölcsességünket. Különösen a fákat hozta fel példaként.

Ennek kapcsán felidézhetjük Paramhansza Szvámi Yogananda angol nyelven megjelent a ... The way of the tree... ... A fa élete... című bhadzsanját szabad fordításban:

...Ó elmém vedd át a fa módszerét és válj szabaddá a világi gondoktól...

A fa nem gyűlöli azokat, akik jönnek, hogy kivágják, s nem csodálja azokat sem, akik megöntözik. Még azoknak is, akik erősen kővel dobják meg, gyümölcsöket ád, mindenféle lelki érintettség nélkül.

A viharos szeleket, s heves esőzéseket is elszenvedi, mégsem panaszkodik. Kiállja a fagyos teleket és az égető hőséget, és a madaraknak mindig biztonságos fészket nyújt.

Ily módon érj el Te is egy kötődés nélküli állapotot, és szeretettel meditálj az Úron. Ha őszintén vágysz a megvalósításra, felszabadulásra, ismételd szüntelen az Ő szent nevét.

Tartsd szívedben lótuszlábait, így megtalálod a Bhakti nektárját és találkozol Míra kegyelmes és kedves Urával...

ASadhvi Shantiji szatszangjának 2. felében egy DVD-t nézhettünk meg a Himalájában tett újairól, élményeiről, tapasztalatairól, megvalósításairól.

Bioritmus fesztivál

Köszönjük a szép délutánt, estét Shantiji!

Végezetül most is egy recept, egy finom mézesről, amit talán még nem késő elkészíteni. Ezzel kívánunk mindenkinek áldott karácsonyt és boldog, békés újévet!

Mézes figurák

Hozzávalók:

Elkészítése:

A margarint, a mézet, a cukrot és a fűszereket egy lábosban összemelegítjük, jól elkeverjük. Ha a cukor elolvadt, hozzáadjuk a 3dl tejszínt, s hagyjuk kihűlni. Közben a szódabikarbónát elkeverjük a liszttel (ha tönkölylisztet használunk, szitáljuk át előbb), majd fokozatosan belekeverjük az előbbi masszába. Jól összedolgozzuk, s egy éjszakát pihenni hagyjuk. Másnap 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk, s különböző figurákat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, s előmelegített sütőbe helyezzük. Kb. 10 percig sütjük. Ne száradjon nagyon ki, legyen puha, amikor kivesszük. (Az alja könnyen leég, ezért gázsütőben használjunk a tepsi alá alufóliát, vagy helyezzünk be egy másik tepsit.)