Címlap Bemutatkozás Kapcsolat Tanfolyamok Galéria Hasznos információk

8. sz. hírlevél

Kedves jógabarátunk!

A 2013-as év is gyorsan tovaröppent. Mint mindig, ebben az évben is sokféle programon vettünk részt szeretett mesterünkkel, Swamijivel, Vépen, Budapesten, vagy Strilkyben. A vele való találkozások, szemináriumok, workshopok, mindig inspirálóak, s további erőt adnak a gyakorláshoz, és spirituális utunk folytatásához.

Mottó: Dolgozz spirituálisan, hogy megértésed legyen. Gyakorold a mantrát és meditálj. Fejlődj spirituálisan, hogy megértsd az élet lényegét, miért születtél, mit teszel, és hogyan élsz. Nagyon rövid az élet. Mentálisan ne legyen kínszenvedés az életed. Légy boldog! Bármi jön, fogadd isteni áldásként!

Paramhansza Szvámi Mahésvárananda

Ebben az évben is sok munkát fordítottunk a jógaközpontunk, asramunk szépítésére, kertjének gondozására. Többször tartottunk kis csoportos foglalkozásokat jógázóink, tagjaink részére, és folyamatosan szombatonként, délután 15 órától szatszangon gyűlünk össze. Itt rendezzük meg az éves rendszeres és rendkívüli taggyűléseinket is. Boldogsággal, mestereink iránti hálával tölt el bennünket, hogy saját asrammal rendelkezünk, és képesek vagyunk fejleszteni, fenntartani azt. A pozitív, elfogadó légkör mindenkit, aki itt megfordul, nyugalommal, boldogsággal és békével tölt el. Jó itt lenni! Az asramunk aurája, pozitív kisugárzása csak emelkedik, amikor a spirituálisan fejlett jógik, szannyaszik, szvámik látogatnak el hozzánk, mint ez év novemberében Szádhvi Uma puri, a Swamijit (Szvámidzsi) közvetlenül szolgáló bécsi tanítvány, jógi.

Az év eseményei képekben...

Kiskertünk a tavaszi munkák után

kiskert

A szépen feldíszített oltár Mestereink dicsőítésére

oltár

Karma jóga, jógaközpontunk kis konyhájában

konyha

Az éves rendes tisztújító közgyűlés, 2013. május

közgyűlés

2013 szeptemberében ismét volt Bioritmus-fesztivál a békéscsabai ligetben, bár az időjárás nem volt kegyes hozzánk, - egész napos eső volt, - de a jó hangulatunkat és gyakorlási kedvünket ez nem vette el

bioritmus1

bioritmus2

2013. októberében a békéscsabai Közgében nyílt jóganapot szerveztünk, a békéscsabai Városi Önkormányzat támogatásával

nyíltnap

Volt előadás röviden a Jóga a Mindennapi Életben Rendszer lényegéről, jótékony hatásairól, volt gyakorlás, a jóga kipróbálási lehetősége minden érdeklődő részére

nyíltnapeloadas

Kitöltöttünk egy ayurvédikus táplálkozási tesztet, és ennek alapján mindenki instrukciót kapott arra, hogy milyen táplálékok hasznosak, semlegesek, vagy éppen károsak számára a testtípusa, dósái alapján

tesztkitöltés

És persze a finom falatok sem maradhattak el

finomfalatok

Az év fő eseménye volt, november 18-án Szádhvi Uma puriji látogatása asramunkban. Mivel hétköznap délelőtt volt, sok tagunk munkája miatt nem tudott részt venni e programunkon. Akik ott lehettünk, felejthetetlen élményben volt részünk. Szádhvi Uma puri közvetlensége, tudása a jógáról nagyon magas színvonalú és magával ragadó. Végeztetett velünk ászanákat, tekintetbe véve, illetve előzetesen megtudakolva egészségi helyzetünket, állapotunkat. Relaxáltunk, és bemutatta az orrtisztítás gyakorlatát is. Előadásában nagyon kiemelte az Önmegvalósított mestertől, a gurutól kapott mantra jelentőségét, a guru parampara – mesterlánc – védelmező szerepét. Ajánlotta, hogy a balesetek elkerülése végett naponta ismételjük az ősi védikus mantrát, a Maha Mrityun Jaya mantrát:

Om triyambakam, ya (ejtsd: já) jamahe (ejtsd: dzsámáhé) sugandhim pustivardhanam, urva rukamieva vandanat, mrityor muksir ma amritam – Om sánti, sánti sántihi...

Képek a találkozóról Szádhvi Uma Puriji-val

Az előadás és a magyarázat az orrtisztítás jelentőségéről, és a gyakorlati bemutató

Szádhvi Uma puriji

A résztvevő és az előadást élvező jógázók, akik itt lehettek

jógázók

Természetesen e jó hangulatú találkozó is finom ételek fogyasztásával ért véget

finomfalatok2

Végezetül most is egy recept, amit érdemes lehet szilveszter alkalmából elkészíteni, és ezzel kívánunk mindenkinek boldog, békés újévet!

Szilvalekváros papucs

Hozzávalók:

30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 10-15 dkg vaj, 10 dkg juhtúró, 5 dkg kissé pirított és ledarált szezámmag, tejszín, vagy tejföl a tészta összeállításához, annyi, hogy egy jól összegyúrható, kellemesen lágy tésztát kapjunk. 1-2 kávéskanál só, attól függően, mennyire sós a juhtúró. Kb. egy fél csomag kevés langyos tejben felfuttatott élesztő, valamint finom házi szilvalekvár.

Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk, belekeverünk sót, majd a vajjal jól összedörzsöljük. Hozzáadjuk az őrölt szezámmagot, a juhtúrót, mindezt megint jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és megfelelő mennyiségű tejföllel, vagy tejszínnel rugalmas, könnyen kezelhető tésztát állítunk össze, amit pihentetünk, akár egy egész éjszakát is hűvös helyen, letakarva. Mindenesetre néhány órai pihenés jót tesz neki. Sütés előtt bevisszük a meleg helyre, majd kinyújtva és legalább kétszer meghajtogatva, vékony tésztát nyújtunk belőle, és derelyemetszővel négyzeteket szabdalunk belőle. Ezekbe kávéskanálnyi szilvalekvárt helyezünk el középre és két ellentétes sarkot összeillesztve, papucsokat formálunk. Sütőpapírral bevont tepsibe helyezve, megkenjük őket lúdtollal. A kence: kevés tejbe étolajt csorgatva és elkeverve egy-két csipet piros paprikával, vagy kurkumával készül el a tojásmentes máz! A sütési idő kb. 20-30 perc, 180 fokon, de figyeljük, ne legyen túl sütve, azaz nagyon ropogós, illetve mindenképpen legyen egy kicsit megpirulva! A sütő persze legyen előmelegítve.

Jó étvágyat!