Címlap Bemutatkozás Kapcsolat Tanfolyamok Galéria Hasznos információk

A Jóga a Mindennapi Életben rendszer®

Szvámidzsi tanításainak fő céljai a Jóga a Mindennapi Életben rendszere által:

A fizikai egészség

Az élet egyik fő alapja a fizikai egészség. "Az egészség nem minden, de minden semmi egészség nélkül" - tartja a mondás. A jógaászanák és pránajámák - testgyakorlatok és légzéstechnikák - javítják fizikai egészségünket. Nemcsak az izmokra, az ízületekre és a légzőszervekre hatnak pozitívan, hanem szívműködésünkre, keringésünkre, idegrendszerünkre, nyirokrendszerünkre és pszichés funkcióinkra is. A jógagyakorlatok pszichoszomatikus hatásúak. Az ászanák és pránajámák gyakorlásával fokozatosan eljuthatunk az ellazultság, a belső béke és harmónia érzetéhez.

A "Jóga a mindennapi életben" jógarendszer nyolc szintből épül fel. Az első szint a Saraw Hitta ászanák - ászanák, amelyek mindenki javára válnak. A jógának ez a sajátos alkalmazása teszi lehetővé, hogy bárki könnyen elkezdhessen gyakorolni kortól és egészségi állapottól függetlenül. A Jóga a Mindennapi Életben rendszer fokozatosan vezet el a nehezebb, összetettebb jógagyakorlatok felé.

A "Jóga a mindennapi életben" rendszeréből további alrendszerek fejlődtek ki, mint a Jóga hátfájásra, Jóga az ízületekre, Jóga gyerekekkel, Jóga szívbetegségekre, vagy cukorbetegségre, magas vérnyomásra, stb. A "Jóga a mindennapi életben " további egészségvédő technikái: a Hatha jóga tisztító gyakorlatai, a mélylazítás - jóga nidra -, a koncentráció pl.: tratak, néhány speciális testtartás - bandhák és mudrák -.

Az egészség nagymértékben függ a táplálkozástól is. - Táplálékunk nemcsak testünkre, hanem elménkre és lelkiállapotunkra is hatással van. Az energia, az életerő forrásai a tápanyagok. A jóga által ajánlott étrend lakto-vegetáriánus, amely a pozitív energiát és az egészséget biztosítja. Gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, diófélék, magvak, tej, méz, gyógynövények, fűszerek akár nyersen, akár frissen főzve képezzék étrendünk alapjait. Feltétlenül kerüljük a húst, a halat és a tojást. Az alkohol, a nikotin és a drogok pedig romba döntik szervezetünket.

A mentális egészség

Az emberek többsége elméjének és érzékeinek rabja ahelyett, hogy uralná őket. Csak úgy szerezhetünk uralmat az elme felett, ha először elemezzük gondolatainkat és megtisztítjuk azokat. Az elme ezerszer erősebb, mint a test. A negatív gondolatok és a szorongás idegrendszerünket gyengítik, fizikai és lelki szenvedést okozva. Egy spirituális személy törekvéseinek - a tiszta elme, az elme békéje, a belső elégedettség, a pozitív gondolkodás - megvalósítására is számos módszert javasol a "Jóga a mindennapi életben" rendszer. Erre alkalmazható a mantra - szanszkrit szöveg, hangzás - ismétlése, amit egy önmegvalósított lelki mester, guru ad számunkra.

A mantra ismétlése, az etikai elvek (jáma és nijáma) követése, a spirituális összejövetelek (szatszang) valamint a spirituális könyvek olvasása megtisztítja és felszabadítja az elmét.

A Jóga a Mindennapi Életben rendszer - lépésről lépésre haladó - önvizsgálati meditációja az a speciális technika, amely az önmagunkba tekintés fontos eszköze. Az önvizsgálat során kapcsolatba kerülünk tudatalattinkkal, ahol minden vágyunk, félelmünk, komplexusunk, gondolkodási és viselkedési mintáink rejlenek. Az önvizsgálati meditáció technikája által megtanuljuk megismerni önmagunkat - milyenek vagyunk és hogyan váltunk ilyenné. Megérthetjük, mely tulajdonságok és komplexusok okoznak szenvedést és zavart életünkben. A legyőzésükhöz vezető első lépés a tudatosításuk. Ha a bölcsesség segítségével megszabadulunk tőlük, kézben tarthatjuk életünket és megoldhatjuk problémáinkat.

Szociális egészség

A társadalmi egészség annyit jelent: boldogok vagyunk és másokat is boldoggá teszünk, konfliktusok nélkül tudunk kommunikálni és felelősséget érzünk környezetünk iránt, dolgozunk érte, és ugyanakkor képesek vagyunk élvezni az élet szépségét.

A drogfogyasztás az egyik legszörnyűbb társadalmi betegség. A "Jóga a mindennapi életben" segítségével a szenvedélybetegek megszabadulhatnak a drogfüggéstől. Visszanyerik életük értelmét, pozitív célt találnak. A jó társaság, a szatszang, befolyásolja és átalakítja személyiségünket, és nagy jelentőséggel bír spirituális fejlődésünk szempontjából.

Jógikus életet élni annyit jelent, hogy dolgozunk mind sajátmagunk, mind mások fejlődéséért. - "YOGA KARMASU KOSHALAM - A jóga a munka által valósul meg." Dolgozzunk tehát testünkért, lelkünkért és tudatunkért, dolgozzunk embertársainkért, a környezetért, a társadalomért, a természetért. A jóga gyakorlása a minden lényért végzett pozitív tevékenységet jelenti.

Spirituális egészség

A spiritualitás lelki tisztaságot jelent. A spirituális egészség legfontosabb elvét a következő parancs fejezi ki:

AHIMSZA PARAMO DHARMA
Soha ne árts másoknak!
A nem-ártás a legfelsőbb elv.

Ezért aki a jóga útját követi, vegetáriánus és békeszerető. Az embernek védelmezőnek, nem pedig rombolónak kell lennie. Ha a jóga ezen elvét mindenki megvalósítaná, földünk "paradicsommá" változna. Nem lenne háború, erőszak, öldöklés, és senki sem okozna fájdalmat a többi élőlénynek. Ha az emberek követnék a "Jóga a mindennapi életben" útját, szeretet és kölcsönös megértés lenne a jutalmuk, egy egészséges, virágzó és nem-szennyezett környezetben.

A jóga egységet jelent, a test és a lélek, a természet és a tudat, a kozmikus és az egyéni Önvaló, a nemzetek a vallások és minden élőlény egységét. A "Jóga a mindennapi életben " a Védanta filozófián, a nem-kettősség filozófiáján alapszik, amely azt hirdeti, hogy a világot - az embereket és az állatokat egyaránt - egy Isten teremtette. Minden teremtmény az egyetlen Teremtő gyermeke, és minden lény egy nagycsalád tagja.

A jóga elsődleges törekvése az élet minden formájának és megnyilvánulásának védelme. Ahhoz, hogy ezt megérthessük, másfajta gondolkodási és cselekvési módra van szükségünk az életben. Fontos, hogy megvalósuljon a tolerancia és a megértés nemcsak az egyének között, hanem az egész emberiség minden nemzete, vallása, faja iránt is.

Önmegvalósítás és Istenmegvalósítás

Az Isten-megvalósítás az élet legmagasabb rendű célja. Adni, megérteni, megbocsátani - ezek azok a tulajdonságok, amelyek igazi emberi lénnyé tesznek bennünket. Az Istenmegvalósítás saját isteni Önvalónk (atma) megvalósítását jelenti, annak felismerését, hogy mi -- mindannyian -- egyek vagyunk, egy a gyökerünk, és ugyanazon kötelék fűz bennünket Istenhez. Mi, emberek, mint a világ legfejlettebb teremtményei, képesek vagyunk arra, hogy megismerjük igazi természetünket, isteni Önvalónkat. Ennek a tudásnak a megszerzése a "Jóga a mindennapi életben" célja.

A jóga jelentése Isten és az egyéni Atma egysége. A jóga a lelkiség, a bölcsesség forrása, minden vallás alapja, hiszen minden vallás eredete Istenben van. A jóga mégsem vallás, hiszen fölötte áll minden felekezetnek, és minden vallást egyesít magában.

A "Jóga a mindennapi életben" alapelve a tisztelet, elfogadás és a vallások egysége. A "Jóga a Mindennapi Életben" lehetőséget nyújt arra, hogy végigjárjuk mentális, spirituális és fizikai fejlődésünk útját. A jóga gyakorlásával kibontakoztathatjuk személyiségünket és képességeinket, felismerhetjük életünk értelmét és elérhetjük a tudat, a tudás és a bölcsesség magas szintjeit. A "Jóga a mindennapi életben" elveinek követésével helyreállíthatjuk és megőrizhetjük fizikai egészségünket.