Címlap Bemutatkozás Kapcsolat Tanfolyamok Galéria Hasznos információk

Méregtelenítő, salaktalanító eljárások

Időközönként, főleg évszakváltáskor fontos tisztítani, méregteleníteni, az adott évszakra, az arra jellemző étkezésre felkészíteni szervezetünket, emésztőrendszerünket. A leghatékonyabb méregtelenítés a böjt, amit kés nélküli operációnak is neveznek. Eleinte félnapos, majd egynapos, később a hozzászokástól függően 3 napos illetve 6-7 napos böjtöt is lehet folytatni, egyébként általában egészséges embereknek. Komolyabb betegségeknél, vagy a még hosszabb idejű böjt tartásához természetgyógyász vagy orvos felügyelete szükséges. A 40 napos Breuss-kúra a rák gyógyítására is alkalmas, ehhez nagy lelkierő, elhatározás és orvosi felügyelet szükséges. A böjtölést testi-lelki szinten végezzük. Nyugodt körülmények között, távol a mindennapi élet zajától, amennyire lehet félrevonulva, pozitív megerősítő gondolatokat ébresztő könyvek olvasásával, ellazulva és a megtisztulásba vetett teljes bizalommal. A legjobb a léböjt-kúra vagy gyümölcsnap tartása.

A léböjt-kúránál felváltva délelőtt inkább frissen préselt gyümölcslevet kevés tiszta vízzel hígítva, délután inkább semleges hatású zöldségleveket (cékla, répa) iszunk 2-3 óránként. Közben vagy forralt vizet iszunk, vagy csalán-zsurló teát tisztításként. Hat-hét napig tartó léböjt-kúránál elmúlnak kisebb ciszták, felemésztődnek a gyenge sejtek, megszűnnek a gyulladások, a hangsúly a kiválasztáson van, így kiürülnek a méreganyagok, lerakódások, kitisztul a látás, jobb lesz az érzékelés, erősödik az akarat, a kitartás, kitisztul az elme, a gondolatok világosabbá válnak. Télen, és azok, akik "hideg típusúak, gyengék, fáradékonyak inkább főtt zöldségleveket igyanak. Ez lehet burgonya, répa, édesköménygumó, céklalé. A léböjt-kúra megnyugtatja az emésztést, szőlő- és gyümölcscukrot, vitamint és ásványi anyagot biztosít, de megvonjuk a fehérjéket, zsiradékokat és a ballasztanyagokat, amelyek megterhelik az emésztést.

Nyáron jó gyümölcsnapokat tartani. Általában csak egyfajta gyümölcsöt jó fogyasztani, nyárvégén kitűnő a görögdinnye-kúra (együk a magvastól). Ez a kúra lehet egy vagy több napos is. A gyümölcsök magas kálium tartalma vízhajtó hatású. Az őszi szőlőkúra infarktus és rákmegelőző hatású is.

Fontos mindenfajta böjt esetén betartani az alábbiakat:

A beöntés helyes végzése: a patikában kapható beöntő tartályba fél-háromnegyed liter állott langyos vizet töltünk, másfél méter magasra felakasztjuk, a végbélnyílást és a beöntő-csőrt bekenjük étolajjal, bal oldalunkra fekszünk, és lassan beengedjük a vizet a vastagbélbe. Azután a hátunkra fordulva kifújjuk a levegőt és has beszívást alkalmazva gyorsan ki-betoljuk a hasfalat a légzést visszatartva. Utána ismét belélegzünk és körkörösen az órajárással megegyezően masszírozzuk a hasfalat. Ismételjük a has beszívást, kitolást, masszírozást, s azután felkelve végezzük a napi teendőket, míg a székelési inger nem jelentkezik. A székelés után ismételhető a beöntés mindaddig, míg darabos széklet távozik.

Amennyiben idegenkedünk a beöntéstől a következő hashajtó teakeverék elősegítheti a székelést: 10 g kutyabengekéreg, 10 g lenmag, 5-5 g bodzavirág, kakukkfű és cickafű, egy tetézett ek.-nyit e keverékből leforrázunk, 5 perc állás után leszűrjük és megisszuk.

A beöntés, hashajtás után előfordulhat, hogy a bélflóra helyreállítása szükségessé válik. Ehhez kitűnő a korábban említett fűszerek alkalmazása mellett a cikóriagyökér-por (katángkóró). Florigó néven kapható bioboltban, Herbária üzletben e teljesen növényi alapú, rászokást nem okozó készítmény. A cikória pótkávé tejeskávéként való fogyasztása mindennapra elősegíti a könnyű székelést.

Nagyon fontos a mindennapi rendszeres székürítés. Jó, ha reggelente felkelés után, s még reggeli előtt megtörténik. A székletnek jól formázottnak, középbarna színűnek kell lennie, és könnyen kell távoznia. Figyelembe kell venni, hogy a székletet ballasztanyagokkal (rostban gazdag ételek), olajos élelmiszerekkel és meleg italokkal együttesen tudjuk szabályozni. A gyümölcsök, saláták, gabona termékek megfelelő rostanyagot juttatnak a szervezetbe, a zsírok, olajok védik a beleket és természetes hashajtó hatásuk van (különösen a frissen sajtolt olívaolajnak, úgyszintén a ghínek). A reggeli könnyebb és gyorsabb székürítés elősegítésére pedig igyunk ébredés után egy pohár langyos vizet. Ez ösztönzi a gyomor-vastagbélrendszert. A hatás fokozható langyos citromos, mézes vízzel. Fontos lehet még a napközbeni sok folyadék, illetve forralt víz ivása.