Skip to main content

Hírek, programok

12. hírlevél

Kedves jógázó Barátunk!

A 2015-ös évben szeretett mesterünk, Swamiji, Vishwaguruji betölti 70. életévét. Tanítványai világszerte megünneplik születésnapját. Ebből az alkalomból e hírlevéllel mi is felidézzük látogatásait Békéscsabán, és környékén.

Mottó: The name of Gurudev is a boat, a ferry, and those who sit inside, will cross the ocean and come to the other shore. You must have confidence, Gurudev will take you to the light, to liberation.

Gurudéva neve, - a mantra - a csónak, a komp, azok, akik benne ülnek, átszelik az óceánt és átérnek a túlsó partra. Legyen bizalmad, Gurudéva elvisz a fényhez, a felszabaduláshoz.

Paramhans Swami Maheshvarananda

Vishwaguruji - Paramhans Swami Maheshwarananda Ji - az 1990-es években többször is ellátogatott Békéscsabára. Az ő kezdeményezésére alakult meg a Jóga a Mindennapi Életben Egyesület  Békéscsabán 1991-ben. Azóta elnyertük a közhasznú egyesület címet, s folyamatosan működünk. Rendszeresen tartunk Békés megye több területén jógaórákat, Békéscsabán, Gyulán, Békésen, Orosházán és még néhány kisebb településen. Szerveztünk jógatáborokat, a rendszerünk nemzetközi oktatói részvételével, nyílt jóganapokat, bemutatókat, tisztító kúrákat tartunk. Szeretett mesterünk, Swamiji-Vishwaguruji szemináriumain rendszeresen részt veszünk, továbbképzésekre járunk, s a jógaoktatók hűen követik az által kidolgozott rendszer fokozatait.

Swamiji az 1990-es évek elején 1990-ben, 1991-ben, majd 1996-ban látogatott el Békéscsabára és tartott nagysikerű előadásokat. A nyári jógatáborokat a 90-es évek elején többször is a Békéscsaba melletti Kétegyházán szervezték meg.

Mit jelent számunkra, egyesületi tagok, tanítványok számára, akik már sokan több mint 20 éve tanítványai vagyunk a Mester, Gurudéva? A mindent átölelő szeretete, szavainak mély bölcsessége, a belőle állandóan áradó bennünket is felemelő erő, a prána, az a fáradhatatlanság, ahogyan világszerte újra és újra felkeresi tanítványait, ahogyan őket személyesen, fejlődésüknek megfelelő szinten vezeti jógaútjukon, a spirituális-szellemi úton, az egyedülálló e világban. Szisztematikusan felépített jógarendszere, ami mindenki számára tökéletes biztonságot jelent, ez az egész holisztikus rendszer, amit kidolgozott, az páratlan. Megtapasztaltuk az évek során azt, amit Vishwaguruji gyakran emleget, ha egy utat követsz, mindent elérsz, ha sok úton próbálkozol haladni, mindent elveszítesz. Aki hűségesen gyakorolja e rendszert, a mestertől kapott mantráját, annak az egész élete pozitívan megváltozik, egyre mélyebb önismeretre tesz szert, fokozatosan felismeri, megérti a belső halhatatlan Önvalót, az atmát, amiben mindannyian egyek vagyunk

Már a kezdetekkor az 1991-es békéscsabai nyilvános előadásán is elmondott Swamiji egy példát, ami egyszerű módon megérteti velünk, mit is jelent az, hogy mindannyian egyek vagyunk?

Végy 20 db csészét, töltsd meg mindegyiket vízzel. Tedd ki őket a teliholdas éjszakán a kertedbe és nézz a csészékbe. Mindegyik csészében látni fogod a holdat. Persze nincs 20 hold, csak egyetlen egy, ami a csészékben visszatükröződik. Ez a jelentése annak, ha azt mondjuk, ...egy mindenben, minden egyben...

Az elmúlt több mint húsz év során sok ilyen és ehhez hasonló bölcs útmutatást, és számos gyakorlati tudnivalót elsajátíthattunk, s örülünk, hogy Swamiji tanítványai lehetünk.

Képek és emlékek

hirlevel12 1

1991. a kétegyházi nemzetközi jógaszeminárium, Swamiji dedikál

hirlevel12 2

Swamiji megáldja a málát

hirlevel12 3

2006. Békéscsaba  - Swamiji megérkezik az előadásra, mellette jobbra Papp János akkori városi polgármester...

hirlevel12 4

Az előadás

hirlevel12 5

A hallgatóság