Skip to main content

Jógázz velünk!

A jógaórákról

A jógaórákon Paramhans Swami Maheshwarananda "Jóga a Mindennapi Életben  - A Rendszer" című gyakorlókönyve szerint gyakorlunk. A JMÉ rendszer nagy gyakorlókönyve online változatban  is elérhető.

A gyakorláshoz szükséges polifoam matrac, könnyű öltözet, takaró, esetleg kispárna.

Jógaóráink 120 percesek. OM zengetésével, lazítással, ráhangolódással kezdődnek majd testtartásokat (ászanákat), légzőgyakorlatokat (pranajáma) és meditációs gyakorlatokat végzünk. Alkalmanként hosszabb mély lazításra (jóga nidra), illetve koncentrációs gyakorlatra (tratak - gyertyalángnézés) is sor kerül.

Jógarendszerünk nyolc szintre van felosztva. Az első szinten a Sarva Hita ászanákat ("mindenki számára jó testhelyzetek"-et) sajátítjuk el, amelyeket kortól, testalkattól, egészségi állapottól függetlenül bárki gyakorolhat.

Gyakorlás közben fokozatosan tanuljuk meg a helyes légzést, a teljes jógalégzést, ami megtisztítja a testet, növeli a tüdőkapacitást és nyugtatja az idegrendszert.

A tudatos ellazulás elsajátítása után továbblépünk az önvizsgálat, az elmélyedés, és meditáció irányába.

Útmutató a jóga gyakorlásához

 1. Otthon naponta 20-30 percet fordítsunk a jógagyakorlatok végzésére. A siker érdekében a rendszeres és pontos gyakorlás egyaránt fontos. Erre a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, de az időpont megválasztása nem annyira fontos szempont.
 2. Sose jógázzunk tele gyomorral! Legalább 3 órát várjunk az étkezés után!
 3. Kényelmes, laza öltözetet viseljünk (pl. szabadidő ruházat). Öv, ékszerek és a cipők használatát mellőzzük!
 4. Nyugodt helyen jógázzunk, használjunk jól szigetelő és kemény matracot (pl. polifoam) valamint plédet a földön való fekvéshez!
 5. Tudatosan próbáljunk kikapcsolódni a jógázás során. A gyakorlás előtt Ánandászanában lazítsuk végig a testünket és lazítsuk el a légzést. A reggeli gyakorlásnál azonban, a jógázás elején, a visszaalvás elkerülése miatt ajánlatos kihagyni a relaxációt. A lazítás során figyeljük a be- és a kilégzést, és próbáljunk megszabadulni minden gondolatunktól.
 6. Minden ászanát teljes figyelemmel és koncentrációval gyakoroljunk. Gyakorlás alatt tartsuk nyitva a szemeket, kivéve, ha a csukott szemmel való végzés ajánlott. Tudatosítsuk minden egyes gyakorlat hatását és mindig lazítsunk két gyakorlat között. Néhány mély be- és kilégzéssel az egész testet lazítsuk el.
 7. A Jóga a mindennapi életben jógarendszer sikeres gyakorlásához és jó hatásainak megtapasztalásához szükséges bertartani a gyakorlatoknál megadott utasításokat. Mindig az eredeti instrukciók szerint gyakoroljunk. Ne változtassuk meg és ne keverjük őket más technikákkal.
 8. Amennyiben valaki testi korlátok vagy más problémák miatt nem képes egy gyakorlatot elvégezni, azt egyszerűen hagyja ki.
 9. Ha valamilyen ok miatt - utazás alatt, idő hiányában, fáradtság, betegség, korházban való tartózkodás - képtelenek vagyunk a napi rendszeres jógagyakorlatainkat elvégezni, akkor mentálisan gyakoroljunk ülő vagy fekvő relaxációs testhelyzetben.
 10. Ha egy gyakorlatot nem tudunk helyesen végrehajtani, ne adjuk fel azonnal. Többszöri próbálkozással lassan képesek leszünk helyesen elvégezni. Minden fejlődés időt igényel.
 11. A Jóga a mindennapi életben rendszer rossz szokásainkkal is szembesít. Amennyiben szükségét érezzük, rávezet bennünket azok megváltoztatására. A rendszer különös hangsúlyt helyez a helyes táplálkozásra. Az ajánlott jógikus étkezés a lakto-vegetárius teljesértékű táplálkozás szerint történik.

A jógaórákról

Fizetési feltételek: A tanfolyami díj részletekben is fizethető.