Skip to main content

Jóga a mindennapi életben

A test, az elme, a tudat és a lélek tudománya

A jógarendszer

Paramhans Swami Maheshwarananda: Yoga in Daily Life - The System

"A jóga központi gondolata a boldog élet. A boldogság mindenkiben és mindenben benne lakozik. Sokan azonban kívül, a külvilágban keresik a boldogságot. Ők végül csalódnak."

Vishwaguru Paramhans Swami Maheshwarananda

A Jóga a mindennapi életben rendszer az egyik leghíresebb és legelismertebb jógarendszer a világon. Megalkotója Vishwaguru Paramhans Swami Maheshwarananda, akinek fő célja, hogy segítse az emberiséget a fizikai, lelki, társadalmi és spirituális egészség elérésében. 

Részletes információk a jógarendszerről és a gyakorlatokról

A rendszer áttekintése

Jóga a mindennapi életben - A rendszer

A „jóga” szanszkrit eredetű szó, azt jelenti: összekötés, egyesülés. A jógagyakorlatok a maguk teljességében fejtik ki hatásukat, megteremtik a test, a szellem, a tudat és a lélek egyensúlyát. Ily módon segít a jóga megoldani, leküzdeni a mindennapos próbatételeket, problémákat és gondokat. A jógával közelebb jutunk önmagunk megismeréséhez, életünk értelmének és a világegyetemhez való viszonyunknak magasabb szintű megértéséhez. 

A jóga négy útja: Karma jóga - a tettek útja; Bhakti jóga - az odaadás és szeretet útja; Rádzsa jóga - az önfegyelem útja; és a Gjána jóga - a filozofikus út. A felsorolt négy jógaút nem elkülönült, hanem sokkal inkább egymásba fonódó ösvényeket jelent, amelyek szorosan kötődnek egymáshoz: amikor Istenre gondolunk és szeretettel viszonyulunk embertársainkhoz és a természethez, bhakti-jógik vagyunk; amikor másokat gyámolítunk és segítünk, akkor karma- jógik; amikor meditálunk és jógagyakorlatokat végzünk, rádzsa- jógik; amikor pedig az élet értelméről elmélkedünk, s az igazság és a valóság után kutatunk, gjána- jógik. Ily módon a jóga mind a négy útját mindennapi életünk részévé tehetjük.

Csakrák

A „Jóga a mindennapi életben” egy ideálisan összehangolt, nyolcszintű rendszer. A gyakorlatok módszeres elrendezése a biztosíték arra, hogy a rendszer optimális hatást gyakorol testre, szellemre és lélekre egyaránt. Éppen ezért ajánlatos szintről szintre haladva minden egyes gyakorlatot elvégezni, kivéve azokat, amelyek egészségügyi akadályokba ütköznek.

Csakrák

A csakrák energiaközpontok, amelyeken keresztül a kozmikus energia testünkbe áramlik. E minden emberben meglévő központok a „Jóga a mindennapi életben” gyakorlásával felébreszthetőek.

A rendszer oszlopai

Ászanák, gyakorlatszintek

Ászanák

A test nyelve

Az ászana szanszkrit szó, azt jelenti: ülés vagy testhelyzet. A Jóga a mindennapi életben azt jelenti, hogy ‘gyakorolni a jógát a mindennapi életünkben’. Ez pedig annyit jelent, hogy fenntartani a jógatanítás elveit az által, hogy pozitívan járulunk hozzá társadalmunhoz, a környezethez és segítünk minden élőlényt.  

Jóganidra és lazítás

Jóganidra és lazítás

A béke pillanatai

A fizikai és mentális test pihentetése és regenerációja hozzásegít, hogy jobban tudjunk teljesíteni, és előre haladhassunk spirituális utunkon. A lazítás nem egyenlő a lustasággal, sőt, nagyon távol áll tőle.

Pránajáma

Pránajáma

A pránajáma nem más, mint a légzés tudatos és szándékos irányítása (prána = légzés, ajam = ellenőriz, szabályoz). Lélegzetvételkor nem csupán oxigént veszünk fel, hanem pránát is. A prána kozmikus energia, a teremtő, megtartó és változtató erő.

Önvizsgálati meditáció

Önvizsgálati meditáció

Az önvizsgálati meditáció technikái segítenek a jobb önmegismerés, az önuralom és az önmegvalósítás eléréséhez, amelyek révén megtapasztalhatjuk és kibontakoztathatjuk önmagunkban az Isteni Önvalót (átmát).

Terápiás hatások

Terápiás hatások

A Jóga a mindennapi életben rendszert elismerik szerte a világon, egyetemeken, kórházakban és iskolákban, mint egészségmegőrző és gyógyító tudományos rendszert. Tudj meg többet arról, hogyan segíthet a Jóga a mindennapi életben felépülni majdnem minden betegségből!

Jógagyakorlatok jótékony hatásaik szempontjából

Speciális gyakorlatok

A testi egészség életünk egyik legfontosabb alapköve. Az egészség megőrzésére és helyreállítására különböző testgyakorlatok (ászanák), légzőgyakorlatok (pránajámák) és lazító technikák léteznek, amelyek az online gyakorlókönyvben jótékony hatásaik szempontjából csoportosítva vannak.

Részletes információk a jógarendszerről és a gyakorlatokról