Skip to main content

Hírek, programok

8. hírlevél

Kedves jógabarátunk!

2013-as év is gyorsan tovaröppent. Mint mindig, ebben az évben is sokféle programon vettünk részt szeretett mesterünkkel, Swamijivel, Vépen, Budapesten, vagy Strilkyben. A vele való találkozások, szemináriumok, workshopok, mindig inspirálóak, s további erőt adnak a gyakorláshoz, és spirituális utunk folytatásához.

Mottó: Dolgozz spirituálisan, hogy megértésed legyen. Gyakorold a mantrát és meditálj. Fejlődj spirituálisan, hogy megértsd az élet lényegét, miért születtél, mit teszel, és hogyan élsz. Nagyon rövid az élet. Mentálisan ne legyen kínszenvedés az életed. Légy boldog! Bármi jön, fogadd isteni áldásként!

Paramhans Swami Maheshwarananda

Ebben az évben is sok munkát fordítottunk a jógaközpontunk, ashramunk szépítésére, kertjének gondozására. Többször tartottunk kis csoportos foglalkozásokat jógázóink, tagjaink részére, és folyamatosan szombatonként, délután 15 órától szatszangon gyűlünk össze. Itt rendezzük meg az éves rendszeres és rendkívüli taggyűléseinket is. Boldogsággal, mestereink iránti hálával tölt el bennünket, hogy saját asrammal rendelkezünk, és képesek vagyunk fejleszteni, fenntartani azt. A pozitív, elfogadó légkör mindenkit, aki itt megfordul, nyugalommal, boldogsággal és békével tölt el. Jó itt lenni! Az ashramunk aurája, pozitív kisugárzása csak emelkedik, amikor a spirituálisan fejlett jógik, sannyasik, swamik látogatnak el hozzánk, mint ez év novemberében Saddhvi Umapuri, a Swamijit közvetlenül szolgáló bécsi tanítvány, jógi.

Az év eseményei képekben...

Kiskertünk a tavaszi munkák után

hirlevel8 1

A szépen feldíszített oltár Mestereink dicsőítésére

hirlevel8 3

Karma jóga, jógaközpontunk kis konyhájában

hirlevel8 2

Az éves rendes tisztújító közgyűlés, 2013. május

hirlevel8 4

2013 szeptemberében ismét volt Bioritmus-fesztivál a békéscsabai ligetben, bár az időjárás nem volt kegyes hozzánk, - egész napos eső volt, - de a jó hangulatunkat és gyakorlási kedvünket ez nem vette el

hirlevel8 5

hirlevel8 6

2013. októberében a békéscsabai Közgében nyílt jóganapot szerveztünk, a békéscsabai Városi Önkormányzat támogatásával

hirlevel8 7

Volt előadás röviden a Jóga a Mindennapi Életben Rendszer lényegéről, jótékony hatásairól, volt gyakorlás, a jóga kipróbálási lehetősége minden érdeklődő részére

hirlevel8 8

Kitöltöttünk egy ayurvédikus táplálkozási tesztet, és ennek alapján mindenki instrukciót kapott arra, hogy milyen táplálékok hasznosak, semlegesek, vagy éppen károsak számára a testtípusa, dósái alapján

hirlevel8 9

És persze a finom falatok sem maradhattak el

hirlevel8 10

Az év fő eseménye volt, november 18-án Saddhvi Umapuri Ji látogatása asramunkban. Mivel hétköznap délelőtt volt, sok tagunk munkája miatt nem tudott részt venni e programunkon. Akik ott lehettünk, felejthetetlen élményben volt részünk. Saddhvi Umapuri Ji közvetlensége, tudása a jógáról nagyon magas színvonalú és magával ragadó. Végeztetett velünk ászanákat, tekintetbe véve, illetve előzetesen megtudakolva egészségi helyzetünket, állapotunkat. Relaxáltunk, és bemutatta az orrtisztítás gyakorlatát is. Előadásában nagyon kiemelte az Önmegvalósított mestertől, a gurutól kapott mantra jelentőségét, a guru parampara - mesterlánc - védelmező szerepét. Ajánlotta, hogy a balesetek elkerülése végett naponta ismételjük az ősi védikus mantrát, a Maha Mrityun Jaya mantrát:

Om triyambakam, ya (ejtsd: já) jamahe (ejtsd: dzsámáhé) sugandhim pustivardhanam, urva rukamieva vandanat, mrityor muksir ma amritam - Om shanti, shanti shanti...

Képek a találkozóról Saddhvi Umapuri Ji-val

Az előadás és a magyarázat az orrtisztítás jelentőségéről, és a gyakorlati bemutató

hirlevel8 11

A résztvevő és az előadást élvező jógázók, akik itt lehettek

hirlevel8 12

Természetesen e jó hangulatú találkozó is finom ételek fogyasztásával ért véget

hirlevel8 13

Végezetül most is egy recept, amit érdemes lehet szilveszter alkalmából elkészíteni, és ezzel kívánunk mindenkinek boldog, békés újévet!

Szilvalekváros papucs

Hozzávalók:

30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 10-15 dkg vaj, 10 dkg juhtúró, 5 dkg kissé pirított és ledarált szezámmag, tejszín, vagy tejföl a tészta összeállításához, annyi, hogy egy jól összegyúrható, kellemesen lágy tésztát kapjunk. 1-2 kávéskanál só, attól függően, mennyire sós a juhtúró. Kb. egy fél csomag kevés langyos tejben felfuttatott élesztő, valamint finom házi szilvalekvár.

Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk, belekeverünk sót, majd a vajjal jól összedörzsöljük. Hozzáadjuk az őrölt szezámmagot, a juhtúrót, mindezt megint jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és megfelelő mennyiségű tejföllel, vagy tejszínnel rugalmas, könnyen kezelhető tésztát állítunk össze, amit pihentetünk, akár egy egész éjszakát is hűvös helyen, letakarva. Mindenesetre néhány órai pihenés jót tesz neki. Sütés előtt bevisszük a meleg helyre, majd kinyújtva és legalább kétszer meghajtogatva, vékony tésztát nyújtunk belőle, és derelyemetszővel négyzeteket szabdalunk belőle. Ezekbe kávéskanálnyi szilvalekvárt helyezünk el középre és két ellentétes sarkot összeillesztve, papucsokat formálunk. Sütőpapírral bevont tepsibe helyezve, megkenjük őket lúdtollal. A kence: kevés tejbe étolajt csorgatva és elkeverve egy-két csipet piros paprikával, vagy kurkumával készül el a tojásmentes máz! A sütési idő kb. 20-30 perc, 180 fokon, de figyeljük, ne legyen túl sütve, azaz nagyon ropogós, illetve mindenképpen legyen egy kicsit megpirulva! A sütő persze legyen előmelegítve.

Jó étvágyat!