Skip to main content

Jógázz velünk!

A jógikus táplálkozás néhány alapelve

A jógikus étkezés vegetárius étkezést jelent.

A vegetarianizmusnak (növényi alapú táplálkozásnak) több fajtája van. A legkevésbé szigorú az ovo-lakto vegetarianizmus, ami a tojás és tejtermék fogyasztásával bővített növényi étrendet jelenti. A lakto-vegetárius táplálkozás megengedi a tej- és tejtermék fogyasztását, de a tojást nem, míg a vegán étrend pusztán növényi étrendet jelent, ami a legszigorúbb növényi étrendet képviseli.

Jóga a mindennapi életben jógarendszer a lakto-vegetárius (tejtermékekkel bővített növényi táplálék) étkezést részesíti előnyben. A helyes étrend egyaránt támogatja a testi egészséget és a mentális fejlődést. A jógában három csoportba osztályozzuk a táplálékokat minőségeiknek megfelelően. E tulajdonságok megfelelnek a három gúnának - a három minőségnek- szattvikus (= tiszta, harmonikus, kiegyensúlyozott, világos, nyugodt) - radzsasztikus (agresszív, nyugtalan, tüzes, szenvedélyes) - tamasztikus (lusta, letargikussötét, tudatlan). A tamasztikus ételek - mint a tojás, hús, hal, alkohol, konzervált ételek, vagy újramelegített másnapos ételek - letargikussá, tunyává tesznek. A radzsasztikus ételek, a túlzottan fűszeres ételek nyugtalanságot, agressziót keltenek. Radzsasztikus minőségre utal a feketekávé és a csokoládé túlzott fogyasztása is. A szattvikus ételek azonban kiegyensúlyoznak, mind a testben, mind az elmében a jóllét harmonikus érzetéhez vezetnek. A lakto-vegetárius étkezés a teljes táplálkozást jelenti, amely gabona magvakat, zöldségféléket, hüvelyeseket, gyümölcsöt, diót, egyéb olajos magvakat, tejet és tejtermékeket tartalmaz, azaz szattvikus ételeket. A vegetárius étkezés tisztító hatású, méregteleníti a testet és növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.

A jógik több okból is vegetáriánusok. Az egészségügyi szemponton kívül a fő ok abban a tényben rejlik, hogy minden élőlény Isten gyermeke, így az állatok is. Isten mindannyiunk teremtője, Isten fénye lakozik bennünk és az állatokban is. Mindannyian ismerjük a mondást: azzá válsz, amit megeszel. A helytelen étrend nemcsak fizikai szinten idéz elő betegséget, hanem az elmében is zavart okozhat; lerombolja a pránikus energiát, agressziót, depressziót, félelmet kelt. Minden állat, a madarak, kutyák, macskák, lovak és a tehenek is ösztönösen megérzik a természeti katasztrófákat. Ugyanilyen módon ösztönösen előre megérzik a halálukat is. Mielőtt az állatokat elvinnék a vágóhídra, félelemmel teltek és nyugtalanok. A félelem egész testüket átjárja és a belső elválasztású mirigyeik nagy mennyiségben termelik, a "harcolj és küzdj " hormonokat és ezek átitatják valamennyi test szövetüket. Bár számunkra nem láthatóan, mégis elkerülhetetlenül magunkhoz vesszük az állatok halálfélelmét húsuk fogyasztásakor. Ráadásul az állatok pránáját, az állati minőségeket, tudatuk természetét is magunkhoz vonjuk. Mindez akadályt jelent a spirituális fejlődésünkben.

Törekedjünk arra, hogy megvalósítsuk az egészségünk teljességét biztosító helyes szattvikus táplálkozást. Az ember számára megadatott a választás, a döntés lehetősége. Használjuk a buddhit, az értelmünket és a vivékát, a megkülönböztető képességünket ahhoz, hogy megfelelő figyelmet szenteljünk étkezésünk javítására, hogy ne csak az "ínyünk" kedvéért és rossz beidegződésből, hanem valóban tudatosan táplálkozzunk!

A továbbiakban a helyes táplálkozás néhány alapelvét mutatjuk be a teljesség igénye nélkül.

Mindenkinek személyes ügye hogyan választja ki a számára legmegfelelőbb étrendet, - fontos is, hogy figyeljünk egyéni szükségleteinkre, csak ne a rossz beidegződések szerint, - azonban vannak a helyes táplálkozásnak általános szempontjai.