Skip to main content

Jógázz velünk!

Általános szempontok a jógikus táplálkozásban

Az itt felsorolt szempontok figyelembe vételével sokat tehetünk egészségünkért.

 1. Együnk megfelelő lelkiállapotban, ne együnk dühösen vagy idegesen. A békés lelkiállapot elősegíti a jobb emésztést, a szervezetbe bekerülő tápanyagok jobb feldolgozását. A jógában étkezés előtt elénekeljük az étkezési mantrát:
  BRAMARPANAM BRAHMA HAVIR
  BRAHMAGNAU BRAHMANA HUTAM
  BRAHMÉVA TÉNA GANTAVIAM
  BRAHMA KARMA SZAMADHINA

  Felajánljuk étkezésünket, ételünket Brahman (Isten) tüzének.  A köldök tájékon található manipura csakraaktivitását serkentjük e mantra éneklésével. A manipuratüze megtisztítja és megemészti a táplálékot és átalakítja pránává, energiává.  E csakrábólterjednek szét a testben a felvett élelem finom pránái. A mantraeléneklésével ráhangolódunk az étkezésre, és csak arra figyelünk. Maunában táplálkozunk, azaz csendben, így hasznosulnak a legjobban a tápanyagok.
 2. Az alapos rágás az előfeltétele a jó emésztésnek, mivel a keményítőtartalmú anyagok emésztése már a szájban megkezdődik, a nyálban lévő szénhidrátbontó amiláz enzim segítségével. Ezen kívül az alapos rágással tovább tart a táplálkozás folyamata, s így jobban tudunk ügyelni arra, hogy valóban a szükséges mennyiséget fogyasszuk csak el. A sietve kapkodó étkezésnél túl sokat ehetünk.
 3. A kávé, alkohol, fekete tea és a zsíros ételek mellőzése mindenképpen az egészségünket szolgálja. Továbbá kerüljük a túlfinomított mesterséges táplálékok, alapanyagok használatát, mint a fehér cukor, fehér liszt, finomított olajok és a csokoládék, édességek fogyasztását. Helyettük teljes kiőrlésű különféle barna liszteket, barna cukrot, mézet, vagy másfajta édesítőszert - árpamaláta, szőlőcukor, juharszirup - alkalmazzunk.
 4. Igyunk sok folyadékot - a legjobb a tiszta forrásvíz, pí víz, vagy tisztított csapvíz. Az Ajurvéda szerint a forralt víz ivása tisztító hatású. A vizet legjobb szobahőmérsékletűen inni, még a nyári nagy melegben se igyunk, együnk jéghideget, mert összehúzódhat a gyomor.
 5. Fogyasszuk a lakóhelyünkön megtermő zöldségeket, gyümölcsöket akkor, amikor idényük van. Télen nem fontos hideg salátákat enni, a télen is eltárolható zöldségféléket - cékla, répa, zeller, káposztafélék, sütőtök, stb. együk párolva, sütve vagy nyersen primőr saláták helyett. Vegyük figyelembe, hogy a túl sok nyers étel kiolthatja az emésztés tüzét, az agnit.
 6. Natúr, manipulálatlan ételeket együnk, ha csak lehetséges. A legjobbak a biológiai termesztésű élelmiszerek, amennyiben nem jutunk hozzá ezekhez, akkor a zöldségeket, gyümölcsöket jól megmosva áztassuk egy kicsit ecetes vagy sós vízben, ami a rovarirtó-, műtrágya szermaradványokat kioldja.
 7. A helyes, teljes értékű növényi étrend alapjai a gabona magvak és hüvelyesek, amelyek fehérje- és szénhidráttartalma nagyon fontos az emberi szervezet számára. Gyakran tartalmaznak olyan vegyületeket, amelyek gázokat fejlesztenek. Ezért főzés előtti éjszakára áztassuk be a magvakat ecetes vagy kombu moszatot tartalmazó vízbe. Másnap friss vízben megfőzzük, így javul az emészthetőségük, és jobban hasznosulnak a tápanyagok.
 8. Kerüljük főzéskor a teflonos bevonatú, alumínium és rézedényeket, mivel fémrészecskék kerülhetnek róluk az ételekbe. Rozsdamentes acél, üveg és kerámia edényeket használjunk. Ne süssünk, főzzünk, és ne melegítsünk fel ételt mikrohullámú sütőben. Ne együnk besugárzásnak kitett és másnapos felmelegített ételt. Ezek rombolják az ételek finom energiáját, pránáját.
 9. Az étkezési időpontok betartása és a szerveink, szervrendszereink aktivitási idejéhez való igazítása is fontos egészségünk megőrzésében. Testünk minden szervének megvan egy kétórás időszaka, amikor a legaktívabb a működése. Ha e természetes menetrendhez igazítjuk életritmusunkat, jót tesz az egészségnek. 

  Szerveink aktivitási ideje

  Vastagbél

  reggel

    5-7 óráig  

  ez tehát a székürítés ideje

  Gyomor

  reggel

    7-9 óráig  

  erre az időre essen a reggeli

  Lép

  délelőtt

    9-11 óráig

   

  Szív

  délelőtt

  11-13 óráig

   

  Vékonybél

  délután

  13-15 óráig

   

  Húgyhólyag

  délután 

  15-17 óráig

   

  Vese

  este

  17-19 óráig

   

  Szívburok

  este

  19-21 óráig

   

  Epehólyag

  éjjel

  23-01 óráig

   

  Máj

  hajnal

  01-03 óráig

   

  Megfigyelhetjük, hogy a nap melyik szakaszában vagyunk esetleg levertek, energiában szegények, ha ez tartós folyamat, ráirányíthatja figyelmünket annak a szervünknek a működési rendellenességére. A helyes életmód, a helyes táplálkozás, a jóga gyakorlása sokat segítenek, de komolyabb baj esetén orvosi kezelés szükséges.
  Este hat óra után már ne együnk. Ekkor a szervezet a pihenés, a regenerálódás állapotába kerül, és már nem képes jól megemészteni a táplálékot. A késő esti étkezés növeli bennünk a tamaszt, a fáradtságot, lustaságot a másnap reggeli ébredéskor, s így jógagyakorlásunk, meditációnk sem lesz hatékony.
 10. Mindig csak akkor együnk, ha már megéheztünk, azaz az előző táplálék már teljesen megemésztődött, 3-6 óra elteltével. Mindig hagyjunk a gyomorban egy kis helyet az emésztési folyamatoknak. Az a jó, ha evés után erősnek és elégedettnek érezzük magunkat, nem pedig elnehezültnek és elteltnek. Étkezés közben lehet inni, kortyolgatni egy kis gyógyteát, forralt vizet vagy vizet, de étkezés után ne igyunk 1- 2 órahosszáig. Este általában ne fogyasszunk savanyított tejtermékeket, joghurtot, túrót, sajtot vagy más állati fehérjéket. Tejet mindig önmagában vagy gabonafélékkel, édességekkel fogyasszuk, kicsit felforralva és fűszerezve kardamommal vagy kurkumával, ez elodázza a nyákképződést.
 11. A megfelelően megkomponált ételek ízben és színben szintén hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez. A hatféle íz megléte együttesen minden étkezésnél az Ayurvéda szerint előkészíti az emésztőszerveket feladatuk tökéletes teljesítésére. - Az édes íz aktivizálja a hasnyálmirigyet, a savanyú élénkíti és erősíti a gyomor mirigyeit és a legerősebben hat a nyálelválasztásra, a keserű íz tisztító hatású és serkenti az epe és máj működését, a csípős íz élénkíti az anyagcserét, melegít és tisztít, a fanyar íz összehúzó hatású és nyálkahártya-nyugtató, a sós íz étvágygerjesztő és vízháztartást befolyásoló. 

Sós íz:

mindenféle sófajta

Édes íz:

rizs, gabona- és tésztafélék, édességek

Savanyú íz:

joghurt, citrom, lhasszi (vízzel hígított joghurt) mint evés közben ivott folyadék

Keserű íz:

zöldségfélék és saláták

Csípős íz:

fűszerek, mint curry, chili és erős paprika, gyömbér, bors

Fanyar íz:

hüvelyesek, főleg mungbab, dáhlok, néhány zöldség, pl. spenót, káposzta, brokkoli, cikória, spárga, padlizsán, kel, szárzeller