Jógázz velünk!

Az ételtársítás szabályai

Az egészségünk megtartása érdekében fontos szempont, milyen élelmiszereket eszünk együtt illetve egymás után.

Tudnunk kell, hogy testépítő, tápláló élelmi anyagok a gabonafélék, a burgonya, a tej, tejtermékek, diófélék, mandula, növényi olajok. A méregtelenítő, tisztító hatású élelmiszerek pedig a hüvelyesek, bab, borsó, lencse, az összes zöldségféle, a gyümölcsök. Nem mindegy, hogy mit mivel társítunk. Az össze nem illők nemcsak emésztési zavarokat okozhatnak, hanem a bennük lévő értékek - vitaminok, ásványi sók - nem tudnak kellőképpen hasznosulni, a szervezetbe beépülni.

  • Zöldséget, főzelékfélét mindennap enni kell a méregtelenítés, a szervezet lúgosítása céljából, s ehetünk hozzá gabonafélét, tejet, tejterméket, burgonyát, gombát, diót. Azonban ne fogyasszuk a zöldségeket együtt gyümölccsel és cukorral! Kivétel a citrom, amely salátaöntethez használható, illetve a savanyú alma illik salátákhoz.
  • Gyümölcsöt legjobb magában enni az étkezések között, de étkezés előtt legfeljebb félórával. A gyümölcs hamar emésztődik, gyorsan kiürül a gyomorból, és egymagában fogyasztva érvényesül a tisztító, lúgosító hatása. Gyümölcsöt semmiképpen ne együk együtt - kivétel: az előbb említett citrom, narancs, grapefruit - zöldséggel, süteménnyel, cukorral és vízzel.
  • A hüvelyeseket együtt lehet enni gabonafélékkel, tejjel, tejtermékkel, de nem illenek össze gombával, gyümölccsel, cukorral.
  • A burgonyához nem illenek a gabonafélék, liszt, rizs, cukor, gyümölcsfélék.
  • A Jóga a Mindennapi Életben rendszer nem ajánlja a tojás fogyasztását. A tojáshoznem illik össze a vaj, sajt, tej, cukor, gabona, hüvelyesek. - Már ezért sem ajánlatos a süteményeket tojással készíteni. A vajban, tojásban, finomított lisztben, cukorban gazdag édességek nagymérvű elsavasodást tudnak okozni a szervezetben.
  • Az olajos magvakat nem ajánlatos cukorral fogyasztani! Egyébként bármivel együtt ehetők. (A sütemények, édességek mellőzése, mérséklése a fogyasztásunkban mindenképpen egészségünk záloga.)
  • A gombához nem megy a tojás, sajt, cukor és gyümölcs.

Természetesen a fenti megszorítások egyaránt érvényesek az együtt vagy az egymás utáni fogyasztásban.