Jógázz velünk!

Méregtelenítő, salaktalanító eljárások

Időközönként, főleg évszakváltáskor fontos tisztítani, méregteleníteni, az adott évszakra, az arra jellemző étkezésre felkészíteni szervezetünket, emésztőrendszerünket.

A leghatékonyabb méregtelenítés a böjt, amit kés nélküli operációnak is neveznek. Eleinte félnapos, majd egynapos, később a hozzászokástól függően 3 napos illetve 6-7 napos böjtöt is lehet folytatni, egyébként általában egészséges embereknek. Komolyabb betegségeknél, vagy a még hosszabb idejű böjt tartásához természetgyógyász vagy orvos felügyelete szükséges. A 40 napos Breuss-kúra a rák gyógyítására is alkalmas lehet, ehhez nagy lelkierő, elhatározás és orvosi felügyelet szükséges. A böjtölést testi-lelki szinten végezzük. Nyugodt körülmények között, távol a mindennapi élet zajától, amennyire lehet félrevonulva, pozitív megerősítő gondolatokat ébresztő könyvek olvasásával, ellazulva és a megtisztulásba vetett teljes bizalommal. A legjobb a léböjt-kúra vagy gyümölcsnap tartása.

A léböjt-kúránál felváltva délelőtt inkább frissen préselt gyümölcslevet kevés tiszta vízzel hígítva, délután inkább semleges hatású zöldségleveket (cékla, répa) iszunk 2-3 óránként. Közben vagy forralt vizet iszunk, vagy csalán-zsurló teát tisztításként. Hat-hét napig tartó léböjt-kúránál elmúlnak kisebb ciszták, felemésztődnek a gyenge sejtek, megszűnnek a gyulladások, a hangsúly a kiválasztáson van, így kiürülnek a méreganyagok, lerakódások, kitisztul a látás, jobb lesz az érzékelés, erősödik az akarat, a kitartás, kitisztul az elme, a gondolatok világosabbá válnak. Télen, és azok, akik "hideg típusúak, gyengék, fáradékonyak inkább főtt zöldségleveket igyanak. Ez lehet burgonya, répa, édesköménygumó, céklalé. A léböjt-kúra megnyugtatja az emésztést, szőlő- és gyümölcscukrot, vitamint és ásványi anyagot biztosít, de megvonjuk a fehérjéket, zsiradékokat és a ballasztanyagokat, amelyek megterhelik az emésztést.

Nyáron jó gyümölcsnapokat tartani. Általában csak egyfajta gyümölcsöt jó fogyasztani, nyárvégén kitűnő a görögdinnye-kúra (együk a magvastól). Ez a kúra lehet egy vagy több napos is. A gyümölcsök magas kálium tartalma vízhajtó hatású. Az őszi szőlőkúra infarktus és rákmegelőző hatású is.

Fontos mindenfajta böjt esetén betartani az alábbiakat:

  • Igyunk sok folyadékot és alkalmazzunk beöntést reggelenként vagy igyunk este 1 tk. glaubersót elkeverve vízzel, hogy a bélsár eltávozzon mindennap, mert különben visszamérgeződés történik. Ha nem iszunk elég vizet és nem alkalmazunk beöntést, szédülés, fejfájás léphet fel. Reggelente lepedék képződik a nyelven, amit egy kis fa- vagy műanyag pálcikával lehúzhatunk az alapos fogmosás előtt. Egy kevés hidegen sajtolt napraforgó olajat is szájba vehetünk, néhány percig ott tartva, majd papír zsebkendőbe kiköpve és azt a szemétbe kidobni. A szájüregen keresztüli erőteljes méregtelenítést jelent, utána alaposan mossunk fogat.
  • Ügyeljünk az egyéni érzékenységre. Különösen a vata típusúak nehezen bírják a böjtölést. Számukra egy kímélő 10 napos étrend javasolható, ami fehér rizst, leveles zöldségeket, sárgarépát, céklát, mungó babot, könnyű szikkadt fehér kenyeret, kis mennyiségű friss salátát, valamint zöldség-és gabonaleveseket tartalmaz kíméletes módon elkészítve. Reggel igyunk meg egy pohár vizet fél citrom levét belecsavarva és 1 kk. mézzel ízesítve. Reggelizni nem fontos, vagy egy-két pohár friss gyümölcslevet lehet inni. Ebédre egy könnyű meleg étel az előbbiek szerint. Vacsorára újra gyümölcslé vagy rizs- illetve zöldségleves. Étkezések között fontos a forró víz ivása félóránként kis kortyokban. A vizet 10 percig kell forralni, így enyhén édes íze lesz és termoszban melegen tartani. A böjt megtörése: ehhez alkalmazzuk a fenti kímélő étrendet, illetve a hatha jóga kriya sank praksalangyakorlata után megadottak szerint járjunk el. Nagyon fontos a fokozatos visszatérés. - A sank praksalant követő diéta: Kicserit eszünk egy órával a sank praksalan után, amit előzőleg elkészítettünk.

    A kicseri receptje: vegyünk két csésze Baszmati rizst (indiai fehér rizs), vagy más fehér rizst, három-negyed csésze hántolatlan (sárga színű) mungó babot (Dal) vagy vörös lencsét, adjunk hozzá fél teáskanál kurkumát, fél teáskanál római köményt, vagy köményt, egy kevés sót és öntsük fel háromszoros mennyiségű vízzel. Főzzük egészen pépesre lassú tűzön. Amikor kész, keverjünk bele egy desszert kanál ghít, azaz tisztított vajat. A kicseri fogyasztásának az a célja, hogy védő filmréteget képezzen a bélfalon, ezért annyit együnk belőle amennyit képesek vagyunk. Ezután az étkezés után két óra hosszáig ne igyunk!
    A diéta: A rákövetkező hetekben csak könnyen emészthető ételeket együnk, mivel az emésztő traktus nagyon érzékennyé vált a gyakorlással. Hét napig kerülni kell a tejet, sajtot, nyers gyümölcsöt és zöldségeket és ne igyunk fekete teát és a kávét. Zöld teát lehetséges. 20 napig ne együnk gázképző ételeket, mint bab, karfiol, káposzta, fokhagyma, hagyma, erős fűszerek és szénsavas italok. Legalább 40 napig ne együnk húst, halat, tojást és ne igyunk alkoholt, - azonban az egészségünk megőrzése érdekében jobb ezekkel teljesen felhagyni.
  • Rizsnyák-diéta: súlyosabb elsalakosodás vagy krónikus betegségek kezelésére alkalmas. E diétánál 3 napig minden étkezésre rizslevest kell enni és sok forró vizet inni. A rizsleves elkészítése: fél liter vízhez 1 ek. baszmáti rizst és 1 ek. sárga mungó babot adunk és egy órán át kis lángon főzzük. Ízesíthetjük sóval, gyömbérrel, kurkumával, római köménnyel. Lehet hígabbra vagy sűrűbbre is főzni a vízmennyiség adagolásával. A diéta alatt fontos sokat mozogni a jó levegőn és eleget aludni. A negyedik nap reggel a felgyülemlett ama, méreganyag eltávolítására egy ek. ricinusolajat egy fél csésze vízben elkeverünk és hozzáadjuk egy fél citrom levét, egy csipet sót, egy negyed tk. gyömbérport, amit jól összekeverünk és megiszunk. Ezt követően az első étkezés reggel lhasszi legyen vagy ismét rizsleves. Utána lassú visszatérés a vegetárius táplálkozásra.

A beöntés helyes végzése: a patikában kapható beöntő tartályba fél-háromnegyed liter állott langyos vizet töltünk, másfél méter magasra felakasztjuk, a végbélnyílást és a beöntő-csőrt bekenjük étolajjal, bal oldalunkra fekszünk, és lassan beengedjük a vizet a vastagbélbe. Azután a hátunkra fordulva kifújjuk a levegőt és has beszívást alkalmazva gyorsan ki-betoljuk a hasfalat a légzést visszatartva. Utána ismét belélegzünk és körkörösen az órajárással megegyezően masszírozzuk a hasfalat. Ismételjük a has beszívást, kitolást, masszírozást, s azután felkelve végezzük a napi teendőket, míg a székelési inger nem jelentkezik. A székelés után ismételhető a beöntés mindaddig, míg darabos széklet távozik.

Amennyiben idegenkedünk a beöntéstől a következő hashajtó teakeverék elősegítheti a székelést: 10 g kutyabengekéreg, 10 g lenmag, 5-5 g bodzavirág, kakukkfű és cickafű, egy tetézett ek.-nyit e keverékből leforrázunk, 5 perc állás után leszűrjük és megisszuk.

A beöntés, hashajtás után előfordulhat, hogy a bélflóra helyreállítása szükségessé válik. Ehhez kitűnő a korábban említett fűszerek alkalmazása mellett a cikóriagyökér-por (katángkóró). Florigó néven kapható bioboltban, Herbária üzletben e teljesen növényi alapú, rászokást nem okozó készítmény. A cikória pótkávé tejeskávéként való fogyasztása mindennapra elősegíti a könnyű székelést.

Nagyon fontos a mindennapi rendszeres székürítés. Jó, ha reggelente felkelés után, s még reggeli előtt megtörténik. A székletnek jól formázottnak, középbarna színűnek kell lennie, és könnyen kell távoznia. Figyelembe kell venni, hogy a székletet ballasztanyagokkal (rostban gazdag ételek), olajos élelmiszerekkel és meleg italokkal együttesen tudjuk szabályozni. A gyümölcsök, saláták, gabona termékek megfelelő rostanyagot juttatnak a szervezetbe, a zsírok, olajok védik a beleket és természetes hashajtó hatásuk van (különösen a frissen sajtolt olívaolajnak, úgyszintén a ghínek). A reggeli könnyebb és gyorsabb székürítés elősegítésére pedig igyunk ébredés után egy pohár langyos vizet. Ez ösztönzi a gyomor-vastagbélrendszert. A hatás fokozható langyos citromos, mézes vízzel. Fontos lehet még a napközbeni sok folyadék, illetve forralt víz ivása.